O nama

Od 2007. godine s puno pažnje i posvećenosti provodimo program ranog plivanja za bebe i mališane po FREDS SWIM ACADEMY metodi. Voditeljica programa je bivša paralimpijka Ana Sršen, vlasnica FREDS SWIM ACADEMY licence za Hrvatsku. Naše žabice vode iskusni i stručni treneri koji pomažu djeci svih dobi i sposobnosti da uživaju u vodi, poboljšaju svoje zdravlje i nauče plivati.

Cilj programa je da se djetetu postepeno i na njima prilagođen način, u svakoj fazi razvoja, pruži doživljaj uspjeha i sigurnost u vodi, potreban kako bi uspješno naučili plivati i stekli doživotno pozitivan odnos prema vodi.

Redovito i sistematično vježbanje u vodi omogućuje razvojni pomak u odnosu na djecu istog uzrasta koja ne pohađaju plivanje.

Programe je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. Treneri i klub su dobitnici četiri državne nagrade za poduku plivanja.

O metodi

Freds Swim Academy je posebna metoda učenja plivanja koja je primjerena za svaku starosnu skupinu i odvija se po trostupanjskom programu koristeći SWIMTRAINER – obruč za plivanje.

Cilj programa učenja plivanja je da se djetetu postepeno i na djeci prilagođen način u svakoj fazi razvoja, pruži potreban doživljaj uspjeha i sigurnost u vodi, koji su djeci potrebni kako bi uspješno naučili plivati i stekli doživotan pozitivan odnos prema vodi (Freds Swim Academy, 2009-2011).

Rani početak plivanja je važan za cijeli bio-psiho-socijalni razvoj djeteta. Plivanje pozitivno utječe na disanje, srčano žilni sistem, na kosti, mišiće i termoregulaciju. Ako djetetu omogućimo gibanje u vodi prije nego što prohoda, kretat će se u vodi sa sunožnim odrazima, kasnije su slični prsnom udarcu. Ukoliko nakon 12 mjeseci starosti počnu s “plivanjem” kretat će se s imitacijom hoda tj izmjenično. Dijete navikavamo na položaj plutanja na prsnima tj. na osnovni plivački položaj.

Plivanjem zadržavamo i razvijamo urođeni plivački refleks kao prirodni način kretanja u vodi. Plivanje pozitivno utječe na cjelokupni razvoj djeteta. Dijete se u vodi navikava na samostalno gibanje- pomiče se naprijed, nazad, zaustavlja se, okreće se i vesla. S igrom i kretanjem u vodi, te ubrzanim disanjem povećava se izdržljivost djeteta. Dijete je u toploj vodi zadovoljno, opušteno, razgiba se i zbog toga bolje i mirnije spava. Plivanje se izvodi u vodoravnom položaju u kojem su aktivne sve važnije mišićne skupine. Redovito i sistematično vježbanje u vodi omogućuje razvojni pomak u odnosu na djecu istog uzrasta koja ne pohađaju plivanje.

Naš Freds Swim Academy program obuhvaća slijedeće stupnjeve:​

Dokazano je da plivanje pozitivno utječe na tjelesni, psihički, socijalni i emotivni razvoj djeteta te da djeca koja su uključena u plivanje u najranijoj dobi imaju razvojni pomak u odnosu na vršnjake koji nisu uključeni u vježbanje u vodi (Šajber, 2005).

S programom plivanja za dojenčad i djecu omogućava se znanje plivanja prije odlaska u školu. Rano znanje plivanja je od velikog značenja i smanjuje broj utopljenih koji su najčešći kod manje djece. S psihološkog pogleda je vrlo važno da znanjem plivanja djeca dobiju pozitivan stav o sebi. Djeci plivačima se nudi veliki broj mogućnosti za bavljenje drugim plivačkim ili vodenim sportovima.

Swimtrainer

Fredov plivački obruč, tj. SWIMTRAINER omogućuje djetetu dobru zabavu dok uči plivati u savršenoj kombinaciji s najvišim sigurnosnim standardima. To je posebno dizajnirani obruč za plivanje, pažljivo prilagođen djetetovoj dobi i plivačkim sposobnostima te omogućuje sigurnost u svakoj fazi učenja plivanja.

SWIMTRAINER kolut za plivanje koji je u zadnjem djelu otvoren, a u unutrašnjosti koluta ima trbušasti dio na kojem dijete leži, zakopčano je sigurnosnim pojasevima tako da dijete ne može skliznuti iz koluta.

Prednosti SWIMTRAINER-a su:

  • dijete je u optimalnom trbušnom položaju;
  • obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje i sigurnosne ventile koji pružaju optimalnu sigurnost djetetu;
  • dijete je zakopčano sigurnosnim podesivim pojasevima na napuhavanje tako da ne može skliznuti iz obruča
  • brzo i jednostavno se oblači i skida

Postoje tri boje tj. veličine obruča koji zajedno predstavljaju trostupanjski program učenja plivanja:

Crveni obruč se preporuča za dob od 3 mjeseca do 4 godine i namijenjen je dojenčadi i mališanima približne težine od 8 do 18 kilograma. Također je pogodan i za djecu s posebnim potrebama. Najveći je od sva tri obruča, ima najveću plovnost i omogućuje jako dobru stabilnost u vodi. Koristi se kao pomoć u prilagodbi na vodu, potiče i potpomaže tzv. “žablji refleks“ kod dojenčadi i beba, omogućuje učenje i automatizaciju pravilnog pokreta nogu „žaba“ kod djece. Kad je savladan pravilan pokret nogama i automatiziran i kada je dijete sposobno samostalno se kretati do određene točke mijenjajući smjer kretanja – prelazi se u narančasti obruč (ovisno o napretku, to je moguće u otprilike dobi od 2 godine).

Narančasti obruč se preporuča za dob od 2 do 6 godina starosti, odnosno za djecu približne težine od 15 do 30 kg. Po veličini je srednji obruč u trostupanjskom programu učenja, smanjenog je uzgona u odnosu na crveni obruč i omogućuje veću slobodu kretanja za ruke. Zbog manjeg uzgona koji pruža (manje je zraka u obruču) reducirana je i stabilnost samog položaja u vodi što dovodi do većeg truda oko održavanja ravnoteže. Koristi se za koordinaciju pravilnog rada nogu i pokreta ruku.

Žuti obruč se preporuča za dob od 4 do 8 godina, odnosno za djecu približne težine od 20 do 36 kg i pogodan je za napredne učenike. Najmanji je obruč u trostupanjskom programu učenja plivanja, pruža najmanji uzgon, omogućuje najveću slobodu u izvođenju pokreta ruku i nogu te ima najmanju stabilnost koja traži maksimalan trud oko održavanja ravnoteže na vodi. U procesu učenja plivanja, kad dijete dođe do te faze, postepeno se reducira (ispušta) zrak najprije iz vanjske komore, pa kasnije i iz unutrašnje komore obruča što dodatno smanjuje uzgon i vodi postepenom samostalnom plivanju.

hrHR

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti