Najčešća pitanja

Izraz “plivanje za bebe“ nije baš pravilan, zato jer bebe još ne mogu naučiti plivati. Na tečaju izvodimo posebni oblik vježbica, koje pozitivno utječu na cjelovit bio-psiho-soc razvoj djeteta. Program se provodi isključivo uz blisku osobu, najčešće s jednim od roditelja i obuhvaća djecu od četvrtog mjeseca do četvrte godine starosti.

Plivanje je gibanje koje je drugačije od svakodnevnih fizičkih aktivnosti, kao što su: hodanje, trčanje, puzanje, penjanje… Gibanje u vodi čovjek nauči relativno brzo, a proces učenja plivačke tehnike, koja nam omogućuje da se u vodi gibamo duže vremena, poprilično je dug. Zato je potrebno s učenjem plivanja početi dovoljno rano, ali tek kada je djetetov organizam optimalno razvijen za savladavanje zahtjevnijih pokreta.

Za usvajanje nekog motoričkog pokreta ili sklopa pokreta potreban je veliki broj ponavljanja (u iznimnim primjerima čak i do 8000 puta). Voda zbog svojih osobitosti (oko 800 puta veća gustoća od zraka) predstavlja za ljude poseban okoliš. Zato je potrebno prilagoditi se gibanju u njoj. Novorođenčadi i dojenčadi taj okoliš nije nepoznat, naime u maternici su bili utopljeni u zaštitnu toplu tekućinu. Nakon porođaja do 6. mjeseca dojenčad većinom leži, postupno se počinje okretati i primjećivati predmete, zatim znaju sjediti, s devet mjeseci pužu, do prve godine prohodaju.

Tijekom šetnje samo leže ili sjede. Leach P. (1991.) zaključuje da želja za samostalnim gibanjem kod dojenčadi raste iz dana u dan. Zato smo djetetu omogućili gibanje u vodi, u toplom ugodnom vodenom okolišu, gdje može opustiti sve dijelove tijela, a pri tome je samostalan u trodimenzionalnom gibanju, što na suhom još dugo neće biti. S takvim načinom ranog plivanja djetetu omogućujemo da prijeđe iz faze pasivnog ležanja u fazu aktivnog gibanja.

Plivački klub Natator jedini je u Zagrebu i Hrvatskoj ovlašteni izvoditelj programa po FREDS SWIM ACADEMY metodi te jedini u hrvatskoj ima osposobljene trenere za rad po ovoj metodi. Vježbe su organizirane u malim grupama na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu: u popodnevnim satima u Centru Mali dom, Baštijanova 1 d (križanje sa Selskom ulicom); vikendom na Zimskom plivalištu Mladost (Daničićeva)- program je obustavljen do travnja 2021., subotom prijepodne na Sportskom parku Mladost, Jarunska 5, u jutarnjim terminima u tjednu i vikendom na Bazenskom kompleksu Svetice (Maksimirska cesta 126), Bazen Utrina (samo u ljetnim mjesecima) i Bazenu Novi Jelkovec.

Sve informacije o tečaju (kad je početak, satnica, cijena, uvodna predavanja) možete dobiti na telefon 091/3030-891 od ponedjeljka do petka od 12 – 15 sati, na e-mail: info@natator.hr ili na web stranici www.plivanje-malisana.com

FREDS SWIM ACADEMY je od 1986. uključena u istraživanje ranog razvoja djece. Sa SWIMTRAINERIMA za bebe i djecu razvila se metoda učenja koja je prilagođena svakoj starosnoj skupini. Bebe i djecu učimo po trostupanjskom programu plivanja koji dovodi do usvajanja pravilne tehnike plivanja. Tri obruča zajednički predstavljaju sustav učenja plivanja pri kojem se primjereno djetetovom uzrastu i njegovom napredovanju u plivanju smanjuje uzgon u obručima.

SWIMTRAINER je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem dijelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušni dio na kojem dijete leži te je zakopčano sigurnosnim pojasevima tako da nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč (SWIMTRAINER) za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, a svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati. U uporabi su tri veličine SWIMTRAINERA: crveni, narančasti i žuti.

Nije nužno da s bebama plivaju roditelji. S njima može biti bilo koja bliska osoba na koju su se navikli i u koju imaju povjerenja. Istina je da smo iz vlastitog iskustva vidjeli da su bebe najradije u bazenu sa svojim roditeljima i da su tada najveselije i najmotiviranije.

Dr. Lili Ahrendt, znanstvenica na Visokoj sportskoj školi u Kölnu (Njemačka), istraživanjem je došla do podatka da obolijevanje djece koja pohađaju vježbe u vodi nije veće od one djece koja ga ne pohađaju.

Za djecu s teškoćama u razvoju plivanje je idealna prilika za druženje i igru s roditeljima u vodi. Takva djeca trebaju više sigurnosti i zaštite koju im u bazenu najbolje pružaju baš roditelji. U grupnim igricama svi uživaju. Molimo vas samo da se prije uključivanja u program savjetujete sa svojim pedijatrom ili fizijatrom te da nam pri upisu objasnite problem svoga djeteta, kako bismo eventualno neke vježbice prilagodili. https://youtu.be/ZPCEN_ac4MU

Što se tiče higijenskih standarda potrebno je osigurati nezagađenu vodu i pobrinuti se za čistoću bazenskih prostora i zgrade. Glavni izvor zagađivanja vode u bazenu su kupači. Zbog toga je obavezno tuširanje prije ulaska u bazen. Kreme i druga sredstva za njegu tijela posredno povećavaju mogućnost prijenosa patogenih mikroorganizama preko vode te na taj način povećavaju upotrebu sredstava za dezinfekciju.

Kvalitetu vode u bazenu određuje pravilnik o higijenskim standardima za vode u bazenu. U njemu je određeno da ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija u zatvorenim bazenima ne prelazi 200/ml, a u otvorenim bazenima 1000/ml. U vodi ne smije biti koliformnih bakterija i bakterije Pseudomonasaeruginosa.

Vježbe u vodi izvode se u homogenim grupama djece i to tako da su djeca u grupi podijeljena po starosti (4-8mj, 8-12mj, 1-2g, 2-4g, 4-7g). Tako da, nažalost, to dvoje djece ne može pohađati istu grupu.

Bilo bi dobro da ga kupite, ali nije nužno, na vježbama će se upoznati s njime, a roditelje ćemo upoznati s pravilnim oblačenjem, držanjem i pravilnim gibanjem.

Neoprenske hlačice nisu obavezne, ali su poželjne, zato što ne propuštaju izlučene tekućine i zadržavaju toplinu. Umjesto neoprenskih hlačica možete koristiti i jednokratne pelene za vodu, ali one ne zadržavaju toplinu.

Vježbe se održavaju 1 put tjedno, vikendom.

Kod nas na našim vježbicama koristite naše rekvizite, zato ne morate ništa kupovati. Na našoj internetskoj stranici možete vidjeti cijelu ponudu FREDS SWIM ACADEMY rekvizita, pa ih možete naručiti ako želite.

Da, uvodno predavanje je namijenjeno samo roditeljima, a zbog velike količine informacija koje su vrlo važne treba nam vaša potpuna koncentracija, i zato vas još jednom molimo da dođete bez djece.

SWIMTRAINER (FREDOV OBRUČ ZA PLIVANJE) je poseban obruč za plivanje koji je u zadnjem dijelu otvoren, a u unutrašnjosti obruča ima trbušni dio na kojem dijete leži te je zakopčano sigurnosnim pojasevima tako da nikako ne može skliznuti iz obruča. Dijete je u optimalnom trbušnom položaju. Fredov obruč za plivanje ima unutrašnju i vanjsku komoru za napuhavanje, a svaki sigurnosni pojas i trbušni dio se također mogu napuhati. U upotrebi su tri veličine Fredovih obruča za plivanje: crveni, narančasti i žuti.

Crveni Fredov obruč

je najveći  od tri Fredova obruča te ima najveću stabilnost i uzgon. Zbog toga daje zadovoljavajuću potporu koju dijete treba pri navikavanju na vodu i pri učenju pravilnog gibanja nogu. Donekle smanjen prostor za gibanje ruku na tom stupnju plivanja je namijenjen da bi se dijete najprije usredotočilo na gibanje nogu. U tom prvom razdoblju gibanje rukama ima drugorazredno značenje. U vodi moramo biti u visini djeteta kako bi bili u njegovom vidnom polju i na taj način povezani s njim. Od početka podupiremo dijete tako da s jednom rukom povučemo obruč s donje strane prema sebi.

Gibanje mora biti ritmično i slijediti brzinu djetetovog gibanja. Kada je gibanje nogu pravilno automatizirano, kad dijete nekoliko metara samostalno pliva do nekog cilja i može promijeniti smjer tada možemo prijeći na narančasti obruč. S narančastim obručem nastavljamo učenje koordinacije ruku i nogu. Taj prijelaz trebao bi biti oko treće godine starosti.

Crveni obruč idealan je kao rekvizit za plivanje djece od trećeg mjeseca do četvrte godine starosti. Uz pomoć njega dijete od refleksnog pokreta razvija automatizirani pokret nogama kojeg zovemo “žabica”.

Narančasti Fredov obruč

je srednje veličine, s manjim uzgonom i manjom stabilnošću. Na taj je način omogućena veća sloboda gibanja. Omogućuje automatizaciju gibanja nogu i koordinaciju s gibanjem ruku. Koordinacija postepeno prelazi na stupanj automatiziranosti. Dijete prsnim gibanjem može preplivati sve više, mijenja smjer plivanja, okreće se te je samostalno i opušteno u vodi. Nije preporučljivo da dijete pliva na duže razdaljine.

Kada dijete nauči pravilno plivati prelazimo na žuti obruč. Narančasti obruč primjeren je za djecu između 2 i 6 godina starosti zbog smanjenog uzgona. Uporabom narančastog obruča djeca nauče koordinirati gibanje ruku i nogu.

Žuti Fredov obruč

je najmanji  od tri navedena obruča, s najmanjim uzgonom, stabilnošću i volumenom. Zbog toga djetetu omogućuje najveću slobodu gibanja. Na taj način dijete pliva vlastitom snagom i tehnikom. Kada dijete može preplivati veću dužinu i sposobno je mijenjati smjer uz uporabu žutog obruča, možemo nastaviti s metodičkim postupkom. Polagano smanjujemo zapreminu zraka u vanjskom dijelu obruča. Dijete u ovakvim promijenjenim uvjetima treba plivati veće razdaljine i mijenjati smjer.

Nakon toga postupno ispuštamo zrak u unutrašnjem obruču koji služi za ujednačavanje djetetovog uzgona. Ovim postupkom se dijete u potpunosti prepusti uzgonu i pliva nakon potpunog oduzimanja zraka samo s bočnim dijelovima obruča koji još uvijek sadržavaju zrak. Uloga bočnih dijelova nije noseća već psihološka. Na tom stupnju ispuštanja zraka moramo biti posebno usmjereni na mirno i jednakomjerno plivanje. Kada je dijete postiglo taj stupanj znanja može se samo pobrinuti za uzgon i prestati upotrebljavati Fredov obruč.

Dijete je spremno za samostalno plivanje. Žuti obruč ima najmanji uzgon i primjeren je za djecu od 4 do 8 godina starosti. Predstavlja metodički prijelaz prema samostalnom plivanju gdje je koordinacija rada udova postojana.

Cilj vježbe samostalno je gibanje: sunožni odraz-obje noge istovremeno. U crvenom obruču bebama je ograničen prostor za gibanje rukama pa smo više usredotočeni na noge.

Odabir pojasa ovisi o znanju plivanja djeteta. Crveni obruč je najveći volumenom i ima najveći uzgon i stabilnost. Zbog toga nudi veliku potporu nesigurnom djetetu koje se još privikava na vodu i pomaže mu pri učenju sunožnog gibanja. Kada je sunožno gibanje potpuno automatizirano i dijete može samostalno prijeći nekoliko metara, vrijeme je za narančasti obruč. Ako ste opazili da je vaše dijete samostalno i zna „žabu“ preporučamo narančasti obruč, ali ako još nije sigurno preporuka je da krenete polako u crvenom obruču.

Tečaj najčešće traje 10 sati, ali nekad može biti i kraći. Poduka plivanja najčešće traje 10-15 sati.

Na bazenu imamo ogledne primjerke neoprenskih hlačica koje roditelji mogu iznajmiti. U izboru veličine neoprenskih hlačica pomoći će vam naši iskusni treneri. Najbolje je probati oba broja.

Jesu, ali ipak naša preporuka su neoprenske hlačice zbog zadržavanja tjelesne topline bebe.

Da, na kraju svakog tečaja objavimo vrijeme za nove upise,tako da stari polaznici imaju prvenstvo upisa.

Moramo biti svjesni da se djeca puno brže hlade od odraslih. Zbog toga zadržavanje u moru mora biti kratkotrajno. Dulje zadržavanje u vodi temperature ispod 28°C uzrokuje brojna oboljenja. Zbog toga s djetetom provodite vrijeme u toploj vodi ili vrlo kratko vrijeme u moru.

Preporučamo kupaća odjela od neoprena koja zadržavaju tjelesnu toplinu i štite dijete od vjetra i sunca. Pomoći će vam Fredov obruč za plivanje u kojem dijete može plivati s vama. Na taj način ćete imati vremena za vlastitu rekreaciju i opuštanje.

Voda mora ostati čista. Ako menstrualno krvarenje nije toliko jako i tampon ga može zadržati, nema razloga da mama ne pliva u bazenu. Međutim, možda je ipak bolje u tim danima uključiti tate.

Nema mogućnosti dolaska na probni sat, jer je najčešće potrebno nekoliko sati da se dijete prilagodi. Ukoliko želite vidjeti kako izgledaju naši sati, pogledajte naš YouTube kanal.

U dogovoru s vašim trenerom možete kratko snimiti i fotografirati isključivo vaše dijete. Fotografiranje i kratko snimanje nećemo dozvoliti na prvim satima dok traje prilagodba.

hrHR

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti