Programi

Rani početak plivanja važan je za cijeli bio-psiho-socijalni razvoj djeteta. Plivanje pozitivno utječe na disanje, srčano-žilni sustav, na kosti, mišiće i termoregulaciju. Ako djetetu omogućimo gibanje u vodi prije nego što prohoda, kretat će se u vodi sunožnim odrazima, koji su slični kasnijem prsnom udarcu. Ukoliko nakon 12 mjeseci starosti počnu s “plivanjem” kretat će se imitacijom hoda tj izmjenično. Dijete navikavamo na položaj plutanja na prsnima, tj na osnovni plivački položaj.

Plivanjem zadržavamo i razvijamo urođeni plivački refleks kao prirodni način kretanja u vodi. Plivanje pozitivno utječe na cjelokupni razvoj djeteta. Dijete se u vodi navikava na samostalno gibanje- pomiče se naprijed, nazad, zaustavlja se, okreće se i vesla. Igrom i kretanjem u vodi, te ubrzanim disanjem povećava se izdržljivost djeteta. Dijete je u toploj vodi zadovoljno, opušteno, razgiba se i zbog toga bolje i mirnije spava. Plivanje se izvodi u vodoravnom položaju u kojem su aktivne sve važnije mišićne skupine. Redovito i sistematično vježbanje u vodi omogućuje razvojni pomak u odnosu na djecu istog uzrasta koja ne pohađaju plivanje.

hrHR

Ove internetske stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb ‘U redu’ pristajete na korištenje kolačića. Pravila privatnosti